Press Release

Artten Gallery                                     27 November 2021

MISS BELARUS 2021

Konstnären L.Christeseva har forskat kring kvinnligheten inom olika kulturer i flera år. Hon har även bjudit in Svenska kollegor för att föra samtal och diskussioner där man diskuterat dessa ämnen vidare.

Christesevas studier börjar med en inblick i den strikta patriarkala miljön som pågår i Belarus där hon är född. I Belarus håller man skönhetstävlingar och skönhetsskolor som är en statlig avsändare och Lukashenka själv sitter i juryn för de kandidater som skolas för att sträva efter titeln som Miss Belarus.

Kvinnans frihet och politiska åsikter tas med i beräkningen för att höja sina chanser för skönhetstävlingen. Miss Belarus titeln är helt i mannens makt som dömer dessa unga kvinnors framtid.  Förödmjukelsen för dessa unga kvinnor tar inte slut där. Det finns även inom universitetsvärlden där professorer umgås och uppmuntrar kvinnorna i olika tävlingar såsom Miss Bröst och de unga studenterna får bland annat lära sig att gå högklackat enbart iklädda i bikinis.

Projektet erbjuder en inblick i två koncept utformningar– kvinnlighet och skönhet – sett ifrån olika kulturella perspektiv. Makt och representationsfrågor genomsyrar den kuratoriska satsningen som är utformad i flera delar . Olika konstnärliga uttryck är viktiga för att analysera konceptet. Dans, musik, konst, performance. Vidare diskuteras ämnena för projektet med en feministisk panel eller en jury som består av kuratorer, konstnärer, forskare och sociala medier entreprenörer.

Tillsammans inviger vi MISS Universum – En feministisk konferens med internationella kollegor. Vi verkar ihop med kvinnliga entreprenörer inom kreativa områden. Detta öppnar upp för ytterligare rum och plats för att synas.

I dialog med Ulrika Skoog Holmgaard (Scenit Produktion AB), Louise Wallenberg (Stockholms Universitet), Irina (vi får inte avslöja namnet på vår belarusiska kollega som forskat kring dessa ämnen i Belarus) det bjöds in en svensk publik till diskussionen.